Google Partner Meta Partner 9.3 klantenscore

071 407 20 27 Contact

Duurzame Website Ontwikkeling: Heb jij een Groene Website? (10 Tips)

Het idee van duurzaamheid in de digitale wereld kan misschien vreemd overkomen. Immers, wat kan er zo milieubelastend zijn aan het surfen op het web of het verzenden van een e-mail? Toch is het internet verantwoordelijk voor ongeveer 3% van de wereldwijde CO2-uitstoot, wat vergelijkbaar is met de uitstoot van de luchtvaartindustrie.

Duurzame Website: Rol van Web Design en Performance

Elke keer dat een website wordt bezocht, worden er gegevens verzonden van servers naar het apparaat van de bezoeker. Deze servers staan 24/7 aan en verbruiken grote hoeveelheden energie. Bovendien wordt de meeste van deze energie geproduceerd uit fossiele brandstoffen, wat bijdraagt aan de CO2-uitstoot.

Duurzame Website Ontwikkeling - Groene hosting

Het ontwerp en de performance van een website kan een aanzienlijke impact hebben op hoeveel energie de website verbruikt. Websites met veel of rommelige scripts, zware afbeeldingen, animaties en video’s verbruiken meer energie omdat ze meer gegevens moeten verzenden. Bovendien, hoe langer een pagina nodig heeft om te laden, hoe langer de servers moeten werken, wat resulteert in meer energieverbruik.

Het idee achter Duurzame Website ontwikkeling is het minimaliseren van de milieu-impact van een website. Dit wordt bereikt door o.a. groene hosting, een gebruiksvriendelijk en minimalistisch website-ontwerp en het optimaliseren van scripts, media en laadtijd.

Het Creëren van een Duurzame Website

De eerste stap in het creëren van een Duurzame Website is het begrijpen van de impact van je huidige website. Er zijn tools beschikbaar, zoals de Website Carbon Calculator, die de CO2-uitstoot van een website kunnen schatten.

Duurzame Website Ontwikkeling

Vervolgens is het belangrijk om bij elke stap van het ontwerp- en ontwikkelingsproces rekening te houden met duurzaamheid. Dit kan betekenen dat je kiest voor een minimalistisch ontwerp, dat minder energie verbruikt om te laden, of het kiezen van een webhostingprovider die gebruik maakt van groene energie.

10 Tips voor een Duurzame Website

Een duurzame website draagt niet alleen bij aan een betere toekomst, maar kan ook zorgen voor snellere laadtijden, betere gebruikerservaring en uiteindelijk hogere conversies. Maar hoe creëer je precies een duurzame website?

1. Kies voor Groene Hosting: Er bestaan hostingbedrijven die duurzame energiebronnen gebruiken en energiezuinige servers inzetten. Het kiezen voor een dergelijk bedrijf kan de CO2-voetafdruk van je website aanzienlijk verminderen en draagt bij aan een duurzamere internetomgeving.

2. Kies voor een Gebruiksvriendelijk ontwerp: Een goed ontworpen (minimalistische) website helpt gebruikers om snel en gemakkelijk te vinden wat ze zoeken, wat betekent dat ze minder tijd op de site hoeven door te brengen en dus minder energie verbruiken. Dit houdt in dat je een intuïtieve navigatiestructuur moet hebben, je content duidelijk moet organiseren en ervoor moet zorgen dat je site toegankelijk is voor alle gebruikers.

3. Maak gebruik van Responsieve Webdesign: Een responsief webdesign zorgt ervoor dat je website efficiënt wordt weergegeven op verschillende apparaten, wat kan helpen om energie te besparen. Met een responsief webdesign kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat vereenvoudigde scripts of kleinere versies van afbeeldingen worden geladen op mobiele apparaten om het dataverbruik te verminderen.

4. Kies voor efficiënte Codering en voeg bestanden samen: Het is essentieel om je code zo schoon mogelijk te houden en het aantal CSS- en JS-bestanden te beperken. Ongeorganiseerde code en een groot aantal opmaak- en scriptbestanden kunnen ervoor zorgen dat een website langer nodig heeft om te laden, wat resulteert in een hoger energieverbruik. Er zijn diverse (gratis) tools om CSS- en JS-bestanden te minimaliseren en samen te voegen.

5. Maak gebruik van Page Caching: Bij Page Caching wordt een volledig gerenderde versie van een dynamische webpagina op de webserver opgeslagen. Deze vooraf geladen versie wordt aan de gebruiker getoond wanneer de pagina (opnieuw) wordt opgevraagd. Dit vermindert de belasting van de server aanzienlijk en verbetert de snelheid en efficiëntie van je website, waardoor het energieverbruik vermindert en je website duurzamer wordt.

6. Optimaliseer je Media: Afbeeldingen en video’s vormen vaak de grootste belasting voor het laden van een webpagina. Het optimaliseren van je media-bestanden door ze te comprimeren/verkorten en het juiste formaat te kiezen kan helpen om de hoeveelheid data die je site verbruikt te verminderen, wat zowel gunstig is voor de gebruiker (minder dataverbruik en snellere laadtijden) als voor het milieu.

7. Implementeer Lazy Loading: Lazy Loading is een techniek waarbij alleen de inhoud die in het zicht van de gebruiker is, wordt geladen. De rest van de inhoud wordt pas geladen als de gebruiker er naar toe scrolt. Hierdoor wordt de serverbelasting verminderd, wat bijdraagt aan een duurzamere website.

8. Minimaliseer het gebruik van webfonts: Hoewel ze de esthetiek van je website kunnen verbeteren, kunnen webfonts ook de laadtijd van je pagina’s aanzienlijk vertragen. Overweeg om het gebruik ervan te minimaliseren of kies voor systeemfonts om de prestaties van je site te verbeteren.

9. Beperk het gebruik van plugins: Hoewel plugins van open-source systemen als WordPress de functionaliteit van je website kunnen verbeteren, kunnen ze ook je website vertragen en het energieverbruik verhogen. Evalueer regelmatig welke plugins je echt nodig hebt en verwijder degenen die je niet gebruikt.

10. Implementeer een Content Delivery Network (CDN): Heb jij een website die internationaal georiënteerd is? Een CDN slaat kopieën van je website op in datacenters over de hele wereld. Hierdoor kunnen gebruikers de gegevens van de dichtstbijzijnde server laden, wat de laadtijd vermindert en de efficiëntie van de website verhoogt.

Naar Website Ontwikkeling

Versterk je Merk met een Duurzame Website

Hoewel de digitale wereld niet het eerste is wat in ons opkomt als we denken aan milieubelasting, is het duidelijk dat de industrie een aanzienlijke impact heeft. Gelukkig zijn er stappen die we kunnen nemen om deze impact te verminderen, te beginnen met de manier waarop we onze websites ontwerpen en ontwikkelen.

Ga daarom aan de slag met onze 10 Tips voor een Duurzame Website. Want een duurzame website is niet alleen beter voor het milieu, maar kan ook je Merkimago en SEO versterken, en je bedrijf onderscheiden van de concurrentie.

Duurzame Website - CO2-uitstoot

Of je nu een nieuwe website nodig hebt of je bestaande site wilt verduurzamen, wij kunnen helpen. We zijn gespecialiseerd in het bouwen van energie-efficiënte, duurzame websites in WordPress die niet alleen aantrekkelijk zijn, maar ook bijdragen aan het behoud van onze planeet.

Ben je klaar om de overstap naar een Duurzame Website te maken? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag met het maken van een duurzame stap in de online wereld.

Contact

Delen:

Wist je dat...

Je onze blogs automatisch in je mailbox kunt ontvangen? Super handig, al zeggen we het zelf. Laat je gegevens hier achter en ontvang waardevolle tips & tricks voor jouw website.

Nieuwsbrief

Meer
blogs

Naar overzicht

“Het proces van het maken van de website vond ik erg professioneel. Goede uitleg, goede presentatie, duidelijk aanvraag van input en de samenwerking was hierdoor uitstekend. Verder ben ik zeer te spreken over het design en de uitleg over het gebruik van de website.”

Stichting De Ark

“Door korte communicatielijnen, met ons mee denken en betrokkenheid, maken we al jaren gebruik van de diensten van 2ND CHAPTER.
De Rijn Schoonmaakdiensten b.v.”

Schoonmaakbedrijf de Rijn

“Een jaar geleden werd ik praktijkhouder van kleinschalige huisartspraktijk in Alphen aan den Rijn. Een website was er niet. Ik zocht naar een manier om onze praktijk modern te maken en online sterk te profileren. Daarbij wilde ik vasthouden aan het persoonlijke, kleinschalige en authentieke karakter die onze praktijkvoering voorstaat. ...”   Lees verder

Bospark Huisartsen

“Snelle service met de juiste adviezen voor een goede prijs!”

Reisburo Noordeinde

©2024 2nd Chapter BV   Privacy Cookies Voorwaarden