Google Partner Meta Partner 9.3 klantenscore

071 407 20 27 Contact

Meer omzet door beïnvloedingsprincipes (7 tips!)

Wat zijn beïnvloedingsprincipes?

Beïnvloedingsprincipes zijn psychologische technieken die kunnen worden toegepast om het gedrag van mensen te beïnvloeden. Onderstaande zeven principes zijn ontdekt en beschreven door psycholoog Robert Cialdini.

Beïnvloedingsprincipes

 1. Wederkerigheid: Mensen zijn eerder geneigd iets voor jou te doen als jij eerst iets voor hen doet.
 2. Consistentie: Mensen willen graag consistent zijn in hun gedrag en keuzes, dus als ze eenmaal voor iets hebben gekozen, is de kans groter dat ze bij die keuze blijven.
 3. Sociale bewijskracht: Mensen zijn gevoelig voor wat anderen doen en volgen graag het gedrag van anderen.
 4. Sympathie: Mensen zijn sneller geneigd iets te doen voor mensen die ze aardig vinden.
 5. Autoriteit: Mensen zijn eerder geneigd iets te doen als ze het gevoel hebben dat het komt van iemand die gezaghebbend is op dat gebied.
 6. Schaarste: Mensen willen graag dingen hebben die zeldzaam zijn of beperkt beschikbaar zijn.
 7. Eenheid: Mensen willen graag bij een groep horen en zich verbonden voelen met anderen die dezelfde waarden delen.

Beïnvloedingsprincipes vs. Online Marketing

Beïnvloedingsprincipes zijn een belangrijk onderdeel van Online Marketing. Door deze principes te begrijpen en toe te passen op je website en marketingcampagnes, kun je de gebruikerservaring verbeteren, conversies verhogen en een sterker merkimago creëren.

Het gaat er uiteindelijk om dat je de juiste psychologische triggers gebruikt om het gedrag van je bezoekers te beïnvloeden. In combinatie met de juiste online marketingtechnieken kun je zo een krachtige online aanwezigheid opbouwen en je doelen behalen.

Naar Online Marketing

Beïnvloedingsprincipes en jouw website

Door gebruik te maken van beïnvloedingsprincipes kun je er dus voor zorgen dat mensen eerder geneigd zijn om bepaalde acties te ondernemen op je website, zoals een product kopen, zich inschrijven voor een nieuwsbrief, of contact opnemen voor meer informatie. Het kan ook helpen om het vertrouwen van bezoekers te winnen en de waarde van je producten of diensten te benadrukken.

Beïnvloedingsprincipes

Het toepassen van beïnvloedingsprincipes op je website vereist echter wel wat kennis en ervaring. Het is belangrijk om de juiste principes op de juiste manier toe te passen om het gewenste effect te bereiken. We geven je graag wat tips zodat je zelf aan de slag kan op jouw website.

Beïnvloedingsprincipes: 7 tips voor jouw website

Door beïnvloedingsprincipes op een slimme manier in te zetten op jouw website, kun je het aantal conversies van je website verhogen en bezoekers overtuigen om actie te ondernemen. We geven per beïnvloedingsprincipe een aantal praktische tips.

1. Wederkerigheid

 • Geef gratis waarde: Dit kan zijn in de vorm van educatieve content (blogs, handleidingen, how-to video’s), een gratis proefperiode van je product of dienst, of een gratis adviesgesprek.
 • Loyalty-programma’s: Zet een loyaliteitsprogramma op waarbij klanten punten of credits kunnen verdienen voor elke aankoop. Deze punten kunnen ze vervolgens inruilen voor kortingen, wat klanten motiveert om terug te komen en meer te kopen.
 • Klantenservice: Bied uitstekende klantenservice. Mensen zullen zich gewaardeerd voelen en zijn hierdoor eerder geneigd iets terug te doen, zoals een aankoop plaatsen of een positieve review achterlaten.

2. Consistentie

 • Navigatie en UX: Consistentie in de gebruikerservaring is essentieel. Dit betekent dat de navigatie door je website of webshop intuïtief en eenduidig moet zijn. Alle knoppen en links moeten voorspelbaar werken en in dezelfde stijl zijn. Deze consistentie helpt bezoekers om zich comfortabel te voelen op je site, en verlaagt de drempel om tot een aankoop over te gaan.
 • Merkconsistentie: Zorg ervoor dat je merkboodschap en -beeld consistent zijn in alle aspecten van je website. Dit betekent consistent gebruik van logo’s, kleurenpaletten, lettertypes en afbeeldingen.
 • In lijn met advertenties: Als je adverteert met specifieke aanbiedingen, garanties of producteigenschappen, zorg dan dat deze consistent zijn met wat er op je website te vinden is. Misleiding kan leiden tot ontevreden klanten en slechte reviews.

3. Sociale Bewijskracht

 • Beoordelingen en recensies: Toon klantbeoordelingen en recensies prominent op je website. Je kunt dit doen op de productpagina’s, maar ook een specifieke sectie creëren waar je alle reviews verzamelt.
 • Case studies: Als je diensten aanbiedt, kunnen case studies een goede manier zijn om de effectiviteit van je dienst te tonen. Beschrijf hoe je bedrijf problemen voor klanten heeft opgelost en de resultaten die hieruit voortkwamen.
 • Social media proof: Toon interactie op social media. Dit kunnen shares, likes en comments zijn op jouw content, maar ook foto’s van klanten die jouw product gebruiken.

4. Sympathie

 • Persoonlijke verhalen: Mensen verbinden graag met andere mensen. Deel je missie, visie en de verhalen van medewerkers om bezoekers een gevoel van verbinding met je bedrijf te geven.
 • Betrekken van de community: Deel verhalen of foto’s van klanten die je producten of diensten gebruiken. Dit kan via een blogpost, op een social media pagina, of in een nieuwsbrief.
 • Maatschappelijk verantwoord ondernemen: Laat zien dat je bedrijf geeft om meer dan alleen winst. Dit kan bijvoorbeeld door een deel van de opbrengst aan een goed doel te doneren, of door milieuvriendelijke bedrijfspraktijken.

5. Autoriteit

 • Kennis delen: Laat zien dat je expert bent in je vakgebied door informatieve content te delen. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van blogposts, whitepapers of e-books. Zorg dat deze content makkelijk te vinden is op je website.
 • Keurmerken en certificeringen: Als je bedrijf bepaalde keurmerken of certificeringen heeft, toon deze dan prominent op je website. Dit kan vertrouwen wekken bij de bezoeker.
 • Prestigieuze klanten of partners: Als je bedrijf heeft gewerkt met bekende bedrijven of organisaties, vermeld dit dan op je website. Dit kan je autoriteit en geloofwaardigheid verhogen.

6. Schaarste

 • Tijdelijke aanbiedingen: Laat bezoekers weten dat bepaalde aanbiedingen slechts tijdelijk zijn. Dit kan ze aanzetten tot het sneller maken van een aankoopbeslissing.
 • Beperkte voorraad: Toon hoeveel producten je nog in voorraad hebt. Dit kan een gevoel van urgentie creëren waardoor bezoekers sneller tot aankoop overgaan.
 • Exclusieve producten: Bied producten aan die slechts beperkt verkrijgbaar zijn. Dit kan de waarde van je producten verhogen en mensen aansporen om een aankoop te doen voordat het product uitverkocht is.

7. Eenheid

 • Gemeenschapsgevoel: Creëer een gemeenschap rond je merk. Dit kan je doen door een forum of discussieplatform op je website te hebben waar klanten kunnen interageren.
 • Merkambassadeurs: Moedig tevreden klanten aan om ambassadeurs van je merk te worden. Ze kunnen je merk bijvoorbeeld promoten op hun sociale media kanalen, in ruil voor kortingen of gratis producten.
 • Evenementen: Organiseer evenementen (offline of online) waar klanten en volgers elkaar kunnen ontmoeten en meer kunnen leren over je producten of diensten. Dit kan het gemeenschapsgevoel versterken en de betrokkenheid bij je merk vergroten.

Maak van je website een conversiemachine met Beïnvloedingsprincipes!

Wil jij ook meer conversies genereren op je website? Ga dan aan de slag met de 7 beïnvloedingsprincipes en maak van jouw website een conversiemachine! Of heb je hier hulp bij nodig? Ons team van experts staat klaar om je hierbij te helpen. Neem vandaag nog contact op en ontdek hoe wij jouw website kunnen optimaliseren voor maximaal resultaat!

Contact

Delen:

Wist je dat...

Je onze blogs automatisch in je mailbox kunt ontvangen? Super handig, al zeggen we het zelf. Laat je gegevens hier achter en ontvang waardevolle tips & tricks voor jouw website.

Nieuwsbrief

Meer
blogs

Naar overzicht

“2ndChapter heeft mij ontzettend goed geholpen met het maken van de nieuwe website www.straval.nl. Dennis heeft veel ervaring en weet je goed mee te nemen hoe een goede website eruit moet zien. Binnen 1 maand was het concept al klaar en na wat aanpassingen is de website na 2 maanden ...”   Lees verder

Straval

“Vanuit chaos en een slechte WordPress website heeft Dennis en zijn mensen een werkelijk prachtige website opgeleverd. Modern, overzichtelijk en veelzijdig in gebruik.”

Kunstvereeniging Katwijk

“Zeer analytische benadering die waardevolle inzichten in de markt geeft en een business kan laten groeien.”

Factor 52

“2nd Chapter helpt ons met het opstarten van ons bedrijf! Duidelijk, snel en korte lijntjes. Dennis is een fijne gozer om mee te werken !”

Statietas

©2024 2nd Chapter BV   Privacy Cookies Voorwaarden