Google Partner Meta Partner 9.3 klantenscore

071 407 20 27 Contact

Google Analytics 4 (GA4): De Toekomst van Webanalyse - stap nu over!

Google heeft aangekondigd dat het Universal Analytics (UA) gaat uitfaseren en dat Google Analytics 4 (GA4) de standaard wordt. UA zal echter nog een tijdje beschikbaar zijn voor historische data, maar nieuwe properties zullen vanaf 1 juli 2023 standaard GA4 zijn.

Het is dus belangrijk om jouw website zo snel mogelijk te koppelen aan de vernieuwde Google Analytics 4.

De voordelen van Google Analytics 4 (GA4)

Google Analytics 4 (GA4) is de nieuwste versie van Google Analytics en biedt verschillende verbeteringen en nieuwe functies in vergelijking met Universal Analytics (UA). Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van GA4 ten opzichte van UA:

Google Analytics 4 (GA4)

1. Event-Based Tracking: In tegenstelling tot UA dat voornamelijk is gericht op sessies en paginaweergaven, is GA4 meer gericht op gebeurtenissen. Dit betekent dat het gemakkelijker is om de interacties van gebruikers op de site te volgen, zoals klikken op knoppen, formulierinvullingen, scroll-diepte, enz.

2. Geavanceerde Automatische Tracking: Google Analytics 4 heeft een groot aantal automatische tracking-mogelijkheden die niet standaard beschikbaar zijn in UA. Dit omvat het automatisch bijhouden van scroll-diepte, bestandsdownloads, video-engagement, en nog veel meer.

3. Cross-Platform Tracking: Google Analytics 4 is ontworpen om tracking over meerdere platforms (bijv. web en app) te verenigen. Als je zowel een website als een app hebt, stelt GA4 je in staat om de data van beide in één rapport te bekijken.

4. Verbeterde Machine Learning en Voorspellingen: Google Analytics 4 heeft een groot aantal nieuwe AI-gedreven mogelijkheden, zoals de mogelijkheid om belangrijke trends in je data te identificeren en voorspellingen te doen over toekomstig gedrag, zoals het waarschijnlijke aantal opzeggingen.

5. Flexibeler Rapportage: In tegenstelling tot UA, waar de meeste rapporten vast zijn, biedt GA4 meer flexibiliteit en aanpassingsmogelijkheden bij het creëren van rapporten.

6. Privacy en Compliance: GA4 heeft een aantal nieuwe functies die helpen om te voldoen aan de regelgeving rondom dataprivacy, zoals de mogelijkheid om data op gebruikersniveau te verwijderen en geavanceerdere cookie-instellingen.

Google Analytics UA omzetten naar Google Analytics 4 (GA4)

Je kunt Google Analytics 4 instellen naast je bestaande UA-property om dubbele tracking te hebben totdat UA volledig wordt uitgefaseerd. Op deze manier kun je vertrouwd raken met GA4 terwijl je nog steeds toegang hebt tot je UA-data.

Het omzetten van Google Analytics UA omzetten GA4 bestaat uit een aantal stappen. Hier is een beknopte handleiding:

Stap 1: Maak een nieuw Google Analytics 4 property

 1. Log in op je Google Analytics-account.
 2. Selecteer “Beheerder” vanuit het navigatiemenu aan de linkerkant.
 3. In de kolom “Property”, klik op de dropdown en selecteer “Nieuwe property aanmaken”.
 4. Vul de relevante informatie in voor je nieuwe property (naam, tijdzone, valuta) en selecteer “Volgende”.
 5. Vul de informatie over je bedrijf in (branche, bedrijfsgrootte, en de intenties voor het gebruik van Google Analytics) en klik op “Maken”.
 6. Nu heb je je GA4-property aangemaakt.

Stap 2: Link je GA4 en UA-properties

 1. In je GA4-property, selecteer “Beheerder” vanuit het navigatiemenu aan de linkerkant.
 2. In de kolom “Property”, klik op “GA4-Set-upassistent”.
 3. Selecteer “Ik heb al een Google Analytics-tag op mijn site geïnstalleerd” en klik op “Verbinden”.
 4. Kies de UA-property die je wilt linken aan je GA4-property en klik op “Verbinden”.
 5. Nu heb je je GA4 en UA-properties gelinkt.

Stap 3: Configureer je GA4-property

Nu je een GA4-property hebt aangemaakt en deze hebt gelinkt aan je UA-property, kan je deze naar wens aanpassen. Enkele belangrijke functies die je moet configureren, zijn onder andere:

 • Event tracking: In GA4 zijn alle interacties die je wilt volgen evenementen. Je kunt deze instellen via de “Event Builder” in het GA4-beheerderpaneel.
 • Conversions: Dit zijn belangrijke gebeurtenissen die je als conversies wilt volgen (bijvoorbeeld aankopen, formulierinzendingen, enz.).
 • Parameters: Deze geven extra informatie over je evenementen. Je kunt tot 25 parameters instellen voor elk evenement.

Stap 4: Installeer je GA4-tag op je website

Als je al een UA-tag op je site hebt geïnstalleerd, kan je de GA4-tag toevoegen naast de UA-tag. Als je Google Tag Manager gebruikt, kan je de GA4-tag daarmee toevoegen.

Opmerking: Het is belangrijk om je UA-tag te blijven gebruiken naast je GA4-tag, omdat GA4 op dit moment niet alle functies van UA bevat.

Stap 5: Begin met het verzamelen en analyseren van gegevens

Nu je je GA4-property hebt geconfigureerd en je tag op je site hebt geïnstalleerd, ben je klaar om gegevens te verzamelen en te analyseren.

Zet nu de stap naar Google Analytics 4 (GA4)

Belangrijk is dat je je realiseert dat de overgang naar Google Analytics 4 geen eenvoudige ‘upgrade’ is, maar eerder een nieuw platform dat een andere manier van denken over analytics vereist.

Het biedt nieuwe en verbeterde functies, zoals verbeterde rapportage over gebruikers en geavanceerdere machine learning-mogelijkheden. Het vergt echter ook een andere aanpak van het instellen van tracking, het definiëren van doelen, en meer.

Hulp nodig bij de overgang naar Google Analytics 4?

Bij 2nd Chapter hebben we uitgebreide ervaring met Google Analytics en zijn we volledig uitgerust om je te begeleiden bij de migratie van UA naar GA4. Onze experts kunnen niet alleen GA4 voor je instellen, maar ook helpen bij het implementeren van geavanceerde functies, zoals conversie tracking.

Daarnaast kunnen we ook ondersteuning bieden bij het instellen en configureren van andere Google-tools, zoals Google Tag Manager en Google Ads, om ervoor te zorgen dat je het maximale uit je online marketing inspanningen haalt.

Of je nu nieuw bent bij Google Analytics of een ervaren gebruiker die hulp nodig heeft bij de overgang naar Google Analytics 4, ons team staat klaar om je te ondersteunen. Neem vandaag nog contact!

Contact

“Het proces van het maken van de website vond ik erg professioneel. Goede uitleg, goede presentatie, duidelijk aanvraag van input en de samenwerking was hierdoor uitstekend. Verder ben ik zeer te spreken over het design en de uitleg over het gebruik van de website.”

Stichting De Ark

“Prima advies, werk en resultaat. Altijd bereid direct mee te denken en uit te voeren.”

Archiscienza

“2nd Chapter heeft ons keurig geholpen, snelle en goede communicatie, denken goed mee. Voor elk probleem een goede oplossing. Top geregeld, goed bedrijf.”

Hoveniersbedrijf J.M. Bremmer

“Als ontwerpers willen we maar één ding. En dat is dat onze web designs fraai online komen te staan. Met 2nd Chapter is dat een zekerheidje. Zij weten de door ons ontworpen corporate identity uitingen perfect te vertalen naar een goed werkende digitale oplossing… Wij van ontwerpbureau Sandifort id uit ...”   Lees verder

Sandifort ID

©2024 2nd Chapter BV   Privacy Cookies Voorwaarden