Google Partner Meta Partner 9.3 klantenscore

071 407 20 27 Contact

WordPress Beveiliging: 7 tips om jouw website veiliger te maken

WordPress is het meest gebruikte Content Management Systeem (CMS) ter wereld, en om een goede reden: Het is gebruiksvriendelijk, veelzijdig en krachtig. Maar zoals bij elk populair platform, is het ook een populair doelwit voor hackers.

WordPress Beveiliging

Waarom WordPress Beveiliging belangrijk is?

Als jouw website gehackt is, dan is dat natuurlijk heel vervelend omdat je online niet meer te bereiken bent. Maar het gaat veel verder dan dat. Het kan ook je reputatie, SEO en bedrijfsresultaten schaden. Het is daarom van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat jouw website zo veilig mogelijk is.

WordPress Beveiliging is belangrijk om verschillende redenen:

  1. Bescherming van gevoelige gegevens: Je WordPress-website kan allerlei gevoelige informatie bevatten, zoals persoonlijke gegevens van klanten, betalingsinformatie, en bedrijfsgeheimen. Als je website gehackt wordt, kunnen deze gegevens worden gestolen en misbruikt, met ernstige gevolgen voor jou en je klanten.
  2. Behoud van je reputatie: Een beveiligingsinbreuk kan ernstige schade toebrengen aan je reputatie. Klanten willen erop kunnen vertrouwen dat hun gegevens veilig zijn. Als ze erachter komen dat hun gegevens via jouw website zijn gestolen, is de kans groot dat ze je niet meer vertrouwen en ergens anders naartoe gaan.
  3. Voorkomen van downtime: Een succesvolle hack of aanval kan leiden tot uitval van je website, wat kan resulteren in verloren verkoop en klanten. In sommige gevallen kan het herstellen van een gehackte website ook aanzienlijke tijd en middelen kosten.
  4. Bescherming tegen malware: Hackers kunnen malware op je website installeren die schadelijk kan zijn voor jou en je bezoekers. Dit kan leiden tot een scala aan problemen, van irritante pop-up advertenties tot serieuze bedreigingen zoals ransomware.
  5. Behoud van SEO rankings: Zoekmachines zoals Google kunnen websites die gehackt zijn of malware bevatten, bestraffen met lagere rankings of zelfs volledige de-indexering. Dit kan een enorme impact hebben op je SEO-inspanningen en je websiteverkeer schaden.
  6. Wettelijke naleving: Afhankelijk van je locatie en industrie, kunnen er wettelijke vereisten zijn om bepaalde beveiligingsmaatregelen te implementeren en om datalekken te melden. Het niet voldoen aan deze eisen kan leiden tot zware boetes en andere juridische consequenties.

7 WordPress Beveiliging tips voor jouw website

Gelukkig zijn er veel stappen die je kunt nemen om je WordPress Beveiliging te verbeteren. We delen zeven eenvoudig toe te passen tips, waarmee je jouw WordPress website weer een stukje veiliger kunt maken.

1. Houd WordPress en je Plugins up-to-date

WordPress Beveiliging - Updates

Één van de meest voorkomende manieren waarop hackers toegang krijgen tot een WordPress-site is door misbruik te maken van bekende beveiligingsproblemen in verouderde versies van WordPress of geïnstalleerde plugins. Zorg er daarom voor dat je WordPress-core, Thema’s en Plugins regelmatig bijwerkt.

2. Verberg je WordPress versie

Je huidige WordPress-versie wordt weergegeven in de broncode van je site. Deze informatie kan een potentiële ingang kan zijn voor hackers, zeker als je WordPress-core niet up-to-date is. Door je WordPress versie te verbergen, kun je het voor hackers moeilijker maken om kwetsbaarheden in je site te vinden.

De WordPress-versie kun je verbergen door een klein stukje code toe te voegen aan het functions.php bestand van jouw website:

// Verberg WordPress-versie
function wpb_remove_version(){
return '';
}
add_filter('the_generator', 'wpb_remove_version');

Raadpleeg je webontwikkelaar als je geen ervaring hebt met het wijzigen van php-bestanden, een klein foutje in je functions.php bestand kan al grote gevolgen hebben.

3. Kies je plugins zorgvuldig, verwijder ongebruikte

WordPress Beveiliging - Plugins

Niet alle plugins zijn even veilig. Slecht gecodeerde of verouderde plugins kunnen (doelbewuste) kwetsbaarheden bevatten die hackers kunnen uitbuiten. Kies je plugins daarom zorgvuldig en installeer alleen plugins die regelmatig worden bijgewerkt, goede beoordelingen hebben en worden ondersteund door betrouwbare ontwikkelaars.

In de Plugin-library kun je van elke plugin de score (1-5 sterren), aantal actieve installaties, update datum en compatibiliteit vinden. Lees ook de beoordelingen van een plugin voordat je deze installeert. En als je een plugin niet gebruikt, is het het beste om deze te deïnstalleren. Dit vermindert het aantal mogelijke ingangspunten voor een hacker en verbetert de WordPress Beveiliging.

4. Verander je login URL

Standaard is de login URL van je WordPress-site ‘jouwwebsite.nl/wp-admin‘. Door deze URL te wijzigen, maak je het voor hackers moeilijker om je loginpagina te vinden en een brute-force aanval uit te voeren. Er zijn verschillende plugins beschikbaar waarmee je jouw login-URL kunt wijzigen, zoals WPS Hide Login.

5. Beperk inlogpogingen

Door het aantal inlogpogingen te beperken, kun je brute-force aanvallen afweren, waarbij hackers proberen je wachtwoord te raden door snel veel verschillende combinaties te proberen. Er zijn verschillende WordPress-plugins beschikbaar die je kunnen helpen om het aantal inlogpogingen te beperken en je WordPress Beveiliging te verbeteren. Bekende plugins om inlogpogingen te beperken zijn Login LockDown en Loginizer.

6. Gebruik Twee-factor-authenticatie (2FA)

WordPress Beveiliging - Google Authenticator

Twee-factor-authenticatie voegt een extra beveiligingslaag toe aan je loginproces. Naast het invoeren van je wachtwoord, moet je ook een tweede vorm van identificatie invoeren, zoals een code die naar je mobiele telefoon wordt gestuurd. Dit maakt het voor hackers veel moeilijker om toegang te krijgen tot je account, zelfs als ze je wachtwoord weten.

Er zijn diverse WordPress plugins om 2FA mogelijk te maken. Via WP 2FA bijvoorbeeld, kun je een tijdelijke code laten genereren in Google Authenticator. Deze code voer je vervolgens in tijdens het loginproces. De Google Authenticator App is gratis te installeren in Google Play en App Store.

7. Gebruik Veiligheidsplugins

Er zijn verschillende veiligheidsplugins beschikbaar voor WordPress die je kunnen helpen je WordPress Beveiliging te optimaliseren. Deze plugins kunnen verschillende functies hebben, zoals het blokkeren van brute force-aanvallen, het controleren op malware, het implementeren van een firewall en nog veel meer.

Enkele populaire veiligheidsplugins voor WordPress Beveiliging zijn Wordfence, iThemes Security en Sucuri Security.

Monitor je WordPress Beveiliging

Met de bovenstaande 7 tips ben je al goed op weg naar geoptimaliseerde WordPress Beveiliging. Het bijhouden van wat er gebeurt op je website kan je helpen eventuele verdachte activiteiten snel te herkennen. Dit kan bijvoorbeeld het controleren zijn van je beveiligingslogs, het bijhouden van inlogpogingen, of het gebruik van een website monitoring service.

Hulp nodig bij de WordPress Beveiliging van jouw website?

Hoewel deze tips je een goede basis bieden, is professionele hulp soms nodig. Als je je zorgen maakt over de WordPress Beveiliging van je website of als je hulp nodig hebt bij het implementeren van deze of andere beveiligingsmaatregelen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Bescherm je website, je bedrijf en je bezoekers. Je inspanningen op het gebied van WordPress Beveiliging zijn het waard.

Contact

Delen:

Wist je dat...

Je onze blogs automatisch in je mailbox kunt ontvangen? Super handig, al zeggen we het zelf. Laat je gegevens hier achter en ontvang waardevolle tips & tricks voor jouw website.

Nieuwsbrief

Meer
blogs

Naar overzicht

“Het proces van het maken van de website vond ik erg professioneel. Goede uitleg, goede presentatie, duidelijk aanvraag van input en de samenwerking was hierdoor uitstekend. Verder ben ik zeer te spreken over het design en de uitleg over het gebruik van de website.”

Stichting De Ark

“Het team van 2nd Chapter heeft kundige mensen in huis die onze websites bouwen en onderhouden. We zijn erg tevreden met het custom CMS en de realisatie van onze designs aan front-end kant. Uiteraard doen we dit samen en komt 2nd Chapter met nuttige input vanuit hun expertise omtrent website ...”   Lees verder

North Actionsports Group

“Een jaar geleden werd ik praktijkhouder van kleinschalige huisartspraktijk in Alphen aan den Rijn. Een website was er niet. Ik zocht naar een manier om onze praktijk modern te maken en online sterk te profileren. Daarbij wilde ik vasthouden aan het persoonlijke, kleinschalige en authentieke karakter die onze praktijkvoering voorstaat. ...”   Lees verder

Bospark Huisartsen

“2nd Chapter is een prachtige aanvulling voor ons bedrijf gebleken.”

Licht & Accessoires

©2024 2nd Chapter BV   Privacy Cookies Voorwaarden